OBICEIURI CĂLĂRĂȘENE DE LĂSATUL SECULUI

 

monografie judet 129

Obiceiurile de Lăsatul secului  declanșau ciclul de manifestări tradiționale care marcau, pe de o parte, sfârșitul câșlegiului și începutul postului mare pentru Sf. Paști, iar pe de alta, pregătirea oamenilor pentru începerea muncilor de primăvară. În ordinea în care se petrec, în ziua și noaptea de Lăsatul secului, precum și a doua zi dimineață, în satele județului  Călărași întâlnim următoarele obiceiuri: Spălatul vaselor, Iertăciunea, Urlalia, Cucii, Jujăul, Descântatul pomilor.

Spălatul vaselor este un obicei întâlnit în aproape toate satele județului. În preziua lăsatului de sec, femeile spălau vasele folosite peste an, punându-le la păstrare, pe perioada postului mare de Paști, înlocuindu-le cu alte vase. După trecerea postului, vasele erau reintroduse în uz. Cei care nu dispuneau de mijloace pentru a cumpăra vase noi, le spălau pe cele vechi cu vrece de săpun pentru a înlătura orice urmă ,, de dulce”, întrucât se considera un mare păcat a nu respecta cu strictețe postul de Paști.

Iertăciunea. În seara de Lăsatul secului, are loc un adevărat pelerinaj în cadrul căruia finii vin la nași, copiii căsătoriți la părinți, nepoții la unchi și mătuși, cerându-și ,,iertăciune” pentru eventualele neînțelegeri ivite pe parcursul anului. Cei care vin aduc daruri și sunt invitați în casă unde li  se pune masa. Se încing discuții și vechile supărări sunt uitate, pentru că se consideră că nu este bine să intri în Postul Paștelui dușmănindu-te cu cineva.

Urlălia. În timp ce în seara de Lăsatul secului în case se petrece, pe străzi, copiii și tinerii aprind focuri mari, în jurul cărora se strâng cete, cete, între care se stabilește un dialog satiric similar ,, strigării peste sat” din alte zone, batjocorindu-se acele fete bătrâne și flăcăii fătălăi care nu au avut curajul să întemeieze familii. Iată un model de strigături de Urlălia, cules de mine din satul Vlad Țepeș: Urlălia măi! /Cine s-a măritat măi? /Ioana a lui Mămăligă nefiartă măi! /Ce i-a dat tac’su de zestre măi?/Doi cotoi în loc de boi/O pisică bălțată în loc de vacă fătată!

Cucii. Încă din noaptea de Lăsatul secului, după terminarea ,, urlaliei” , pe străzile satelor apar cete de tineri mascați, care vor bântui satul până a doua zi după amiază, atingând pe toți care-i întâlneau cu o vipușcă sau un bici. Pe aceștia, oamenii din zonă îi numesc ,, cuci”  și se consideră că este bine să fii atins de biciul cucilor, pentru a avea puterea să te regenerezi, precum natura la începutul primăverii. Obiceiul este răspândit aproape în toate satele județului, cunoscându-se în variante deosebite, cum sunt cucii frumoși din Cuza Vodă sau cucii mici de la Ciocănești. Se consideră că acest obicei este întâlnit mai ales în sudul Dunării și el provine din fondul tracic, fiind legat de anumite ritualuri păgâne.

monografie judet 163

Jujăul. Un obicei curios, care se petrece tot a doua zi după Lăsatul secului. Este vorba de realizarea, la marginea satului, a unui dispozitiv format din ramuri de copac așezate în forma literei X de care atârnă o sfoară sub formă de laț. Sătenii aduc aici câinii ,, nevrednici” și pisicile care fac stricăciuni în gospodărie. Animalele sunt prinse în laț după care funia se răsucește până la maxim. Apoi sătenii încep să tragă de cele două ramuri de copac. Se produce desfășurarea rapidă a frânghiei. Animalele sunt învârtite și aruncate la mare distanță. Unele mor pe loc, iar altele fug care încotro, nemaiîntorcându-se în sat.

1 004

Descântatul pomilor. În prima zi a postului, dis de dimineață, femeile fac foc mic la rădăcina pomilor fructiferi, afumându-i și rostind anumite descântece cu valoare magică pentru a rodi. Se repetă de trei ori cuvintele: ,, Pomule, pomule rod să-mi dai, de nu te tai”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s