REMEMBER: ENGLEZII DE LA CCH

646x404 (2)

                                        Localul în care a funcționat Clubul englezilor
Foarte probabil că cei peste o sută de călărășeni care lucrează astăzi în Marea Britanie nu știu că prin anii 1963-1965 în jur de 100 de britanici au fost găzduiți în urbea de pe Borcea și au lucrat efectiv la Călărași. Este vorba de ingineri, tehnicieni și muncitori, aduși aici împreună cu familiile lor pentru a asigura instalarea și punerea în funcțiune a celor 3 mașini de hartie(A,B,C) de la fostul Combinat de Celuloză și Hârtie – CCH Călărași.
Dar să o luăm cu începutul. În anul 1960, fosta conducere de partid și de stat din România hotărăște construirea la Călărași a unui mare combinat de celuloză și hârtie, care urma să valorifice paiele de cereale, o mare bogăție din totdeauna a Câmpiei Bărăganului. Odată decizia luată, prin anul 1961 încep lucrările de construcție ale combinatului, care se finalizează în 1963(de acest moment se leagă și venirea mea, în 1962, în orașul Călărași, tata angajându-se dulgher la Șantierul care ridica combinatul). Urma echiparea cu utilajele necesare pentru producerea celulozei și a hârtiei din paie. Cum utilajele pentru fabricarea hârtiei fuseseră importate, “la țiplă” din Marea Britanie(este vorba de linii tehnologice fabricate în 1939 și care n-au mai putut fi puse în operă în Anglia din cauza izbucnirii celui de al doilea război mondial) a fost nevoie ca pentru instalarea lor și pentru punerea în funcțiune să fie aduși specialiști din Anglia. Așa se face că timp de aproape trei ani de zile Călărașiul a devenit gazda a numeroși englezi. Pentru ei se construiseră cele două blocuri din Centrul orașului, aflate în apropierea Pieței Centrale. Tot pentru ei, în spatele localului unde funcționa Cofetăria Violeta și unde în anii interbelici funcționase Cazinoul orașului, se amenajase celebrul Club al englezilor, al cărui administrator era Stanciu Oancea, tatăl colegului meu de bancă, Stanciu Constantin, de la Șc. 2 și de la Lic. 2. Clădirea, care era de o frumusețe arhitecturală deosebită, a fost demolată la începutul anilor ’70 pentru a se construi aici fostul Magazin universal “Select”( unde astăzi funcționează Fabrica de confecții Baden).
Îmi amintesc cu câtă curiozitate îi priveau călărășenii pe britanici. Atunci, noi copiii din zonă, elevi la Șc.2 din piață, am mestecat pentru prima dată gumă adevărată, iar cei mai mari se delectau cu câte o țigară fină, oferită de tânărul Richard, cel care conducea o limuzină atât de lată că atunci când circula pe străzile orașului aveam impresia că ocupă întreg carosabilul. Apropo de acest Richard, îmi amintesc că îi sucise capul fetei dr. Anghelide, care domicilia chiar lângă Clubul englezilor și blocul în care locuia Richard.
După ce și-au finalizat treaba și cele 3 fabrici de hârtie au fost puse în funcțiune, englezii au părăsit orașul prin 1965, în locul lor fiind aduși ingineri, maiștri și muncitori specialiști de la fabrica de hârtie de la Piatra Neamț, cărora le-au fost repartizate și apartamentele din Centru, unde fuseseră cazați englezii.
Localul în care a funcționat Clubul englezilor

4 gânduri despre „REMEMBER: ENGLEZII DE LA CCH

 1. Ionel Bogde

  Masina lui Richard era un Buick decapotabil,culoarea rosu-aprins.Odata, m-a adus acasa,de la CCH,la rugamintea tatalui meu care era ospatarul lor la o ceainarie amenajata in CCH.Datorita lui Richard am avut cea mai tare colectie de pachete de tigari(goale!) si de chibrituri.Multumim,Domnule Profesor !

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 2. Tatal meu se numea OLTEANU NICOLAE

  Tatal meu a fost maistru specialistt si a facut parte din echipa de specialisti romåni care au pornit combinatul de la Călarasi. S au specializat in Ungaria la Dunaivaros unde functiona un combinat asemanator. De specificat ca CCH CL a fost cel mai mare combinat de celuloza si hirtie din sud estul Europei. Din cunostintele mele cei care au montat erau Suedezi .Am locuit cu ei in bloc.

  Apreciază

  Răspunde
 3. PANAIT LUCIA

  Si eu am locuit intr-unul din cele doua blocuri cu straini.Ma numesc Lucia si pe vremea aceea aveam cam opt ani .Mama mea era bucatareasa lor si locuiam intr-un apartament unde serveau masa mai multi sefi de pe la combinat, aceia erau englezi imi aduc aminte ca beau dimineata ceai cu lapte, care este specific englezesc .O viata minunata am trait atunci.Intr-adevar aveam guma de mestecat la discretie si alte multe bunatati pe care le aduceau strainii cand primeau pachete din tarile lor, joia in general.Ii dadeau mamei mele pentru noi ciocolata minunata, stafide, sucuri, conserve de tot felul.Tineau foarte mult la copii in general.
  Spun tarile lor pentruca nu erau numai din Anglia , erau din Spania, Austria si chiar din State, California .Era o familie de americani , erau mai in varsta, ei mi-au pus pentru prima data ochelari.Facea sotia lui niste prajituri minunate ! Ne iubeau foarte mult si ne rasfatau,ii propusesera mamei mele(care era divortata si ne crestea singura pe mine si sora mea Luminita) sa ne mutam cu ei in America.Pacat ca mama care era o femeie simpla nu a facut acest pas, am fi avut alte destine , poate mai bune !
  Copii lor se jucau cu noi in fata blocului toate jocurile copilariei noastre.Invatau in Romania pentruca au stat cca trei ani, invatau romaneste(noi ii invatam sa spuna injuraturi si etc).
  Imi mai amintesc ca traducatoarea lor era o d-ra foarte draguta , cred ca o chema Angelica.Ea venea mereu la mama si ii spunea meniul si alte indicatii .
  Daca mai sunt si altii care au trait in aceea perioada in Calarasi as dori sa luam legatura.
  Cu drag Lucia !

  Apreciază

  Răspunde
 4. Jim Ballantyne

  Calarasi
  Cer scuze pentru limba Romana stricata dar sint un inginer englez absolvent dela Facultatea de Mecanica din Londra si am fost repartizat la CCH Calarasi intre 1964 – 1966. Eu am lucrat la cazanul de regenerare si am asistat in alte zone al fabricii. In primul rind va spun ca tot echipamentul si tehnologia au fost nou nouti! Masinele de hirtie dela Black Clawson International (USA), cazanul de regenerare dela Babcock & Wilcox (Anglia), sectie de celuloza Pandia (Suedia) etc. Firma Parsons & Whittemore (USA) erau “Project Managers”.
  Ing Borcan a fost seful sectie de cazan. Mi se pare ca Blaga a fost Director General, si mai departe Oprea , Andreescu, si Udrescu. Am fost inconjurat de un “regiment” de translatori, Grama, Rasvan, Biberi, Geta Teclis si alti. Ma gindesc ca nu mai sint cu noi!
  Am locuit in blocurile mentionate si am fost observati de autoritati! Stanciu si nevasta lui a notat cine vine si cine lipseste din clubul strainilor seara. Securisti au fost peste tot dar i- am pacalit destul de usor! Posta noastra din Anglia a fost clar deschisa si censorata. M-am casatorit cu o tanara Romanca in 1966, inginer stagiar sef laborator de hirtie CCH si mai sintem casatoriti dar ce lupta am avut atunci sa obtin aprobare!. Un ani de zile sa ne casatorim si inca un ani pentru pasaportul dansiei.
  Imi amintesc de cinematografele Parc si Victoria, si restaurantul “Doi Plamini” si Pescarus (cu wc-uri mirositori linga intrare!) Imi amintesc de lipsuri – radio-uri fara baterie de reserve, benzina de 90 (am avut si eu o masina mica, Hillman, verde), bere, de cind in cind chiar apa lipsesea, dar vin bun nu a lipsit! Apreciez ca localnicii au retinut impresii bune de noi strainii.
  Amintire, amintire!
  Jim Ballantyne (Anglia)

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s