REMEMBER: ENGLEZII DE LA CCH

646x404 (2)

                                        Localul în care a funcționat Clubul englezilor
Foarte probabil că cei peste o sută de călărășeni care lucrează astăzi în Marea Britanie nu știu că prin anii 1963-1965 în jur de 100 de britanici au fost găzduiți în urbea de pe Borcea și au lucrat efectiv la Călărași. Este vorba de ingineri, tehnicieni și muncitori, aduși aici împreună cu familiile lor pentru a asigura instalarea și punerea în funcțiune a celor 3 mașini de hartie(A,B,C) de la fostul Combinat de Celuloză și Hârtie – CCH Călărași.
Dar să o luăm cu începutul. În anul 1960, fosta conducere de partid și de stat din România hotărăște construirea la Călărași a unui mare combinat de celuloză și hârtie, care urma să valorifice paiele de cereale, o mare bogăție din totdeauna a Câmpiei Bărăganului. Odată decizia luată, prin anul 1961 încep lucrările de construcție ale combinatului, care se finalizează în 1963(de acest moment se leagă și venirea mea, în 1962, în orașul Călărași, tata angajându-se dulgher la Șantierul care ridica combinatul). Urma echiparea cu utilajele necesare pentru producerea celulozei și a hârtiei din paie. Cum utilajele pentru fabricarea hârtiei fuseseră importate, “la țiplă” din Marea Britanie(este vorba de linii tehnologice fabricate în 1939 și care n-au mai putut fi puse în operă în Anglia din cauza izbucnirii celui de al doilea război mondial) a fost nevoie ca pentru instalarea lor și pentru punerea în funcțiune să fie aduși specialiști din Anglia. Așa se face că timp de aproape trei ani de zile Călărașiul a devenit gazda a numeroși englezi. Pentru ei se construiseră cele două blocuri din Centrul orașului, aflate în apropierea Pieței Centrale. Tot pentru ei, în spatele localului unde funcționa Cofetăria Violeta și unde în anii interbelici funcționase Cazinoul orașului, se amenajase celebrul Club al englezilor, al cărui administrator era Stanciu Oancea, tatăl colegului meu de bancă, Stanciu Constantin, de la Șc. 2 și de la Lic. 2. Clădirea, care era de o frumusețe arhitecturală deosebită, a fost demolată la începutul anilor ’70 pentru a se construi aici fostul Magazin universal “Select”( unde astăzi funcționează Fabrica de confecții Baden).
Îmi amintesc cu câtă curiozitate îi priveau călărășenii pe britanici. Atunci, noi copiii din zonă, elevi la Șc.2 din piață, am mestecat pentru prima dată gumă adevărată, iar cei mai mari se delectau cu câte o țigară fină, oferită de tânărul Richard, cel care conducea o limuzină atât de lată că atunci când circula pe străzile orașului aveam impresia că ocupă întreg carosabilul. Apropo de acest Richard, îmi amintesc că îi sucise capul fetei dr. Anghelide, care domicilia chiar lângă Clubul englezilor și blocul în care locuia Richard.
După ce și-au finalizat treaba și cele 3 fabrici de hârtie au fost puse în funcțiune, englezii au părăsit orașul prin 1965, în locul lor fiind aduși ingineri, maiștri și muncitori specialiști de la fabrica de hârtie de la Piatra Neamț, cărora le-au fost repartizate și apartamentele din Centru, unde fuseseră cazați englezii.
Localul în care a funcționat Clubul englezilor

2 gânduri despre „REMEMBER: ENGLEZII DE LA CCH

 1. Ionel Bogde

  Masina lui Richard era un Buick decapotabil,culoarea rosu-aprins.Odata, m-a adus acasa,de la CCH,la rugamintea tatalui meu care era ospatarul lor la o ceainarie amenajata in CCH.Datorita lui Richard am avut cea mai tare colectie de pachete de tigari(goale!) si de chibrituri.Multumim,Domnule Profesor !

  Apreciat de 1 persoană

  Răspunde
 2. Tatal meu se numea OLTEANU NICOLAE

  Tatal meu a fost maistru specialistt si a facut parte din echipa de specialisti romåni care au pornit combinatul de la Călarasi. S au specializat in Ungaria la Dunaivaros unde functiona un combinat asemanator. De specificat ca CCH CL a fost cel mai mare combinat de celuloza si hirtie din sud estul Europei. Din cunostintele mele cei care au montat erau Suedezi .Am locuit cu ei in bloc.

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s