CLĂDIRI DE POVESTE

CASA GHIȚĂ DEMETRESCU(DEMETRIADE)

Recent, grație finanțării obținute din partea Biroului transfrontalier România-Bulgaria, Consiliul Județean Călărași a reușit să reabiliteze  una din clădirile frumoase ale Călărașiului de altădată care a rezistat demolărilor  din perioada anilor 1960-1980. Este vorba de imobilul din imaginea de mai jos, aflat pe str. București nr. 112, imobil evidențiat în Lista monumentelor istorice din județul Călărași sub numele de Casa Demetriade, construit în anul 1888.

Casa Ghiță Demetrescu, așa cum arată astăzi, pregătită pentru a adăposti exponatele Secției de Istorie naturală a Muzeului Dunării de Jos din Călărași Sursa foto: Florin Rădulescu

                Pornind de la numele sub care figura imobilul în Lista monumentelor istorice, am demarat o amănunțită cercetare documentară a surselor istoriografice de epocă pentru a afla mai multe amănunte despre imobilul în cauză, cât și despre proprietarul acestuia. Așa am aflat că   proprietarul clădirii se numește Ghiță(Gheorghe) Demetrescu, fruntaș al Partidului Conservator, născut la Călărași în anul 1850 într-o familie de greci(Demetriade) care imigraseră în Țara Românească după Tratatul de la Adrianopole și se stabiliseră în târgușorul de pe Borcea, după ce aici fusese mutată capitala județului Ialomița la 18 aprilie 1833, luându-și numele de Demetrescu.

            Cu spiritul negustoresc specific grecilor care s-au așezat în Principatele Danubiene, tatăl lui Ghiță face ceva avere la Călărași și își trimite fiul la școlile din București, de unde se întoarce în urbea natală și se angajează la Tribunalul județean în anul 1872, unde va ocupa pe rând funcțiile de grefier, substitut de procuror și mai apoi judecător. În anul 1881 demisionează din magistratură și intră în administrație, fiind numit subprefect al Plășii Borcea, funcție pe care o deține până în anul 1888.

            Împreună cu Marinache Popescu, proprietarul superbei clădiri în care funcționează astăzi Direcția de Cultură, pune bazele filialei locale a Partidului Conservator și se avântă în lupta politică locală, care îi va aduce nu mai puțin de 5 mandate de primar al orașului Călărași, și un mandat de deputat în perioada anilor 1905-1907. Ales primar pentru a cincea oară în martie 1911, nu va putea să-și finalizeze mandatul întrucât pe 9 septembrie 1911 încetează din viață la numai 61 de ani, fiind al doilea primar călărășean, după liberalul Petre C. Enescu, care murea în timpul exercitării mandatului.

Primarul Ghiță Demetrescu. Fotografie realizată în anul 1894 în Atelierul din Călărași al fotografului Friederich Feismantel

            Căsătorit în anul 1881 cu Maria Manolescu, care provenea dintr-o familie de proprietari rurali și care îi aduce o dotă consistentă, Ghiță Demetrescu cumpără un teren pe str. București, nr. 92, unde în anul 1888 ridică o casă frumoasă, în care avea să-și afle liniștea eternă peste 23 de ani.

            După moartea sa casa de pe București avea să fie moștenită de fiul său Gheorghe Gh. Demetrescu, ajuns și el primar al Călărașiului în două rânduri(iunie 1920 – ianuarie 1922 și ianuarie – martie 1926).

            Odată cu instalarea regimului comunist Casa familiei Demetrescu, ajunsă între timp la familia ginereleui său  Ilie Ionescu, avea să fie naționalizată, local în care era instalată Popota ofițerilor ruși staționați în Călărași până în anul 1958.

            După plecarea rușilor din România, în localul respectiv a funcționat o grădiniță, iar din anul 1981, odată cu înființarea județului Călărași, localul intră în proprietatea Consiliului județean Călărași și aici este instalată Biblioteca județeană. În anul 2021, fosta Casă Demetrescu intră  în reabilitare, ca urmare a accesării de către Consiliul județean a unui Proiect cu finanțare europeană, proiect finalizat în acest an,  clădirea astfel reabilitată urmând să devină Secția de Istorie Naturală a Muzeului Dunării de Jos din Călărași.

Sediu al Bibliotecii județene în perioada anilor 1981-2021

2 gânduri despre „CLĂDIRI DE POVESTE

  1. Pingback: Povestea Casei Ghiță Demetrescu (DEMETRIADE) - Călărași PRESS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s