DIN ZESTREA FOTOGRAFICĂ A CĂLĂRAȘIULUI – CLĂDIRI PUBLICE(I) PALATUL COMUNAL(PRIMĂRIA)

 

            În urma Hrsovului domnitorului Barbu Știrbei, citit la Călărași pe 24 septembrie 1852 chiar de către domnitor, Călărașiul(numit atunci, oficial, Orașul Știrbei) obținea dreptul de a avea Primărie proprie. Din februarie 1853, când este ales primul primar al Călărașiului, Primăria Călărași a funcționat în diferite clădiri particulare închiriate, până în ianuarie 1888, când se va muta în localul Palatului comunal, construit între anii 1886-1887, după planurile vestitului arhitect prahovean Ion N. Socolescu, dintr-un împrumut de 100.000 lei contractat de Primărie de la Casa de Economii și Consemnațiuni.

Amplasat în apropierea Bisericii Sf. Nicolae, pe locul fostului Han Central al orașului, Palatul comunal este o construcție realizată în stil neoclasic. La intrare, patru coloane dorice sprijină un balcon stil, pe fundalul căruia distingem alte patru coloane dorice realizate în relief. Interiorul localului impresionează prin luminozitatea pe care o oferă cele două holuri largi, precum și prin masivitatea ușilor și ferestrelor.

În această locație Primăria Călărași a funcționat   până în anul  1948, când, urmare a aplicării primelor Constituții comuniste din anii 1948 și 1952, devine mai întâi Comitet provizoriu și apoi Sfat popular până în 1965, dată de la care, conform Constituției adoptate în august 1965, își schimbă numele în Consiliu popular orășenesc. Din aprilie 1968, consecință a noii împărțiri administrativ-teritoriale, care readuce județele în România, Călărașiul devine municipiu, iar noul Consiliu local municipal își va muta sediul în Palatul administrativ și de justiție(actuala Prefectură), în locul Sfatului popular raional care se desființase. De menționat că în perioada 1952 – aprilie 1968, în localul Palatului comunal a funcționat și Comitetul orășenesc PMR(PCR, din august 1965).

După mutarea Consiliului local municipal în Palatul administrativ județean, în localul din fosta str. Gheorghe Gheorgiu Dej a funcționat, până în ianuarie 1981, Biblioteca municipală. Odată cu înființarea județului Călărași, la 23 ianuarie 1981, Consiliul local municipal va reveni în localul Palatului comunal. Rebotezată Primărie, după evenimentele din Decembrie 1989, instituția reprezentativă a municipiului Călărași va funcționa în localul propriu, construit în anii 1886-1887, până la 19 aprilie 2013, când se mută în noul local din Palatul administrativ și de cultură Barbu Știrbei. În baza unei hotărâri a Consiliului local din mai 2013, în fostul local al Palatului comunal se instala Muzeul municipal Călărași, instituție care-și deschidea porțile la 19 septembrie 2014.

Fiind o clădire reprezentativă a Călărașiului, localul Primăriei s-a aflat în atenția fotografilor și a editorilor de cărți poștale. Personal dețin 52 de copii digitale de pe fotografii și cărți poștale care înfățișează clădirea Palatului comunal și care datează din anii 1900-2020. Iată în continuare, cu explicațiile de rigoare, câteva fotografii reprezentative ale Palatului comunal construit între anii 1886-1887. Imaginile publicate sunt reproduceri din colecțiile subsemnatului, Colecția ing. Silviu Dragomir și Colecția Marius Popescu-Călărași.

Cal. 1

Carte poștală din anul 1900, tipărită la Viena, în care apare pentru prima dată imaginea Palatului comunal.

Cal. 2

1904. Carte poștală difuzată de Editura Grivița din București

Primaria si Cazinoul in 1904

1904. Carte poștale a Editurii Grivița din București în care apare pentru prima dată Cazinoul Tiliucă.

Cal.3

O imagine din anul 1906  realizată de Atelierul fotografic Rose și Boni din localitate. De remarcat, lângă localul Primăriei, Cazinoul lui Tiliucă, proprietar al unui Depozit de tutun, el însuși editor al mai multor cărți poștale cu imagini din Călărași

Cal. 4

O altă Carte poștală din anul 1912 care surpride  Primăria și Cazinoul. Editor Ștefan Avramescu din Călărași

Cal. 5Carte poștală editată de Parschiv Tiliucă din Călărași în anul 1914

Cal.6

Primăria Călărași în anul 1916 – carte poștală editată de Librăria V. R. Brăcăcescu din localitate

Cal. 7

O altă Carte poștală a Primăriei și Cazinoului Central din anul 1924. Editor Ștefan Avramescu din Călărași

Cal. 8

Carte poștală editată în anul 1924 de Ahil P. din Călărași

Cal. 9

O Carte poștală realizată de Librăria Socec&comp. SA Călărași în anul 1927

Cal. 10

Sediu al Sfatului popular orășenesc. Fotografie din anul 1964(a se vedea fosta stemă a României după frontispiciu)

Cal. 11

1973. Sediul Bibliotecii municipale. Recent construit, Magazinul Select

Cal. 12

Fotografie din 1982 – Sediu Comitetului municipal PCR și al Consiliului local municipal

Calarasi 2009

2009. Primăria Călărași, după renovare

Calarasi

Înainte de mutarea în noul sediu

Muzeul

Muzeul municipal Călărași, inaugurat la 19 septembrie 2014

Capture

Porumbeii – cei mai fideli prieteni ai Muzeului municipal

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s