DIN ZESTREA FOTOGRAFICĂ A CĂLĂRAȘIULUI -PRECIZĂRI INTRODUCTIVE

            În urmă cu doi ani, atunci când pe blogul meu începusem un serial fotodocumentar intitulat ISTORIA CĂLĂRAȘIULUI ÎN IMAGINI FOTOGRAFICE, solicitasem sprijinul tuturor celor care dețineau fotografii în format digital ale Călărașiului de ieri și de azi pentru a le face publice în spațiul virtual. Precizam și de ce făceam acea solicitare. Scriam atunci că intenționez să realizez în spațiul virtual o FOTOTECĂ TEMATICĂ  A CĂLĂRAȘIULUI.

            Demersul meu a fost încununat de succes, pentru că în ultimii ani în spațiul virtual au fost publicate, pe bloguri dedicate sau pe paginile de pe Facebook, mii de fotografii digitale care surprind o paletă largă de aspecte în imagini din Istoria Călărașiului pe o perioadă de peste 125 de ani. Atât eu, cât și Nicolae Țiripan, care deținem, în format fizic sau digital, multe fotografii din trecutul Călărașiului, le-am făcut publice, fie pe blogurile personale, fie pe diferite pagini de pe Facebook. Totodată, alți deținători de fotografii de ieri și de azi le-au publicat pe pagini dedicate, precum: CĂLĂRAȘIUL DE ALTĂDATĂ, CĂLĂRĂȘENI, NE PASĂ DE CĂLĂRAȘI, AMINTIRILE CĂLĂRAȘIULUI, PENTRU CĂLĂRAȘI.

            Este de apreciat și faptul că cele două instituții muzeale călărășene, Muzeul “Dunării de josȘi Muzeul Municipal au luat decizia de a-și face publice miile de imagini fotografice care sunt depozitate în colecțiile proprii de fotografii. Pe lângă cei doi directori, Valentin Parnic și Florin Rădulescu, felicitări merită și fotografii profesioniști Cosmin Șuțu și Virgil Ene, care au publicat în spațiul virtual peste 1000 de fotografii deosebite ale Călărașiului de azi.

            Personal am identificat multe fotografii unicat în colecții personale, precum cele ale inginerului Silviu Dragomir, un împătimit colecționar de cărți poștale și produse filatelice, sau ale răposatului iubitor al Călărașiului, col. Marius Popescu-Călărași. Multe imagini deosebit de interesante ale Călărașiului de ieri și de azi am găsit pe site-ul www.delcampe.net. De asemenea, în colecțiile de fotografii ale Agenției de știri Agerpres am identificat imagini ale Călărașiului din perioada 1960-1989. Alte fotografii din perioada 1947-1989 am găsit pe Fototeca online a comunismului românesc.

Ar mai fi de menționat faptul că unele fotografii au fost realizate de subsemnatul, iar altele sunt fotocopii făcute de pe imagini publicate în cărți și publicații care au apărut la Călărași sau care au abordat în paginile lor subiecte despre Călărași.

După ce am adunat astfel câteva mii de imagini ale Călărașiului de ieri și de azi, a urmat o activitate, deloc ușoară, de a le plasa în epocă și a le clasifica tematic. Astfel, fotografiile le-am grupat după cum urmează: I. CLĂDIRI PUBLICE; II. CLĂDIRI PRIVATE REPREZENTATIVE PENTRU ARHITECTURA CĂLĂRĂȘIULUI; III.  ASPECTE ALE DEZVOLTĂRII URBANISTICE; IV. EVENIMENTE POLITICE; V. OBIECTIVE ECONOMICE; VI. EVENIMENTE CULTURALE; VII. VIAȚA SPORTIVĂ; VIII. PERSONALITĂȚI  LOCALE.

Publicarea imaginilor va fi însoțită de scurte adnotări referitoare la data și contextul istoric în care au fost realizate. Acolo unde autorul se cunoaște, numele acestuia va fi menționat. De asemenea vor fi precizate și colecțiile din care au fost extrase fotografiile pe care le voi publica pe blogul meu. Fotografiile personalităților locale vor fi însoțite de scurte informații despre viața și activitatea celor ale căror fotografii le voi publica.

Precizez că asupra multora dintre fotografiile pe care le voi publica am intervenit digital, atât cât m-am priceput, îmbunătățindu-le aspectul.

Sper ca eforturile mele să fie pe măsura așteptărilor tuturor celor care iubesc Istoria locală, și personal m-am convins că sunt mulți, mai ales atunci când locul cuvintelor este luat de imagini!

După aceste Precizări introductive, începând din acest week-end vom începe publicarea propriu-zisă a materialelor fotografice pe care le-am selecționat pentru a fi introduse în această adevărată FOTOTECĂ TEMATICĂ A CĂLĂRAȘIULUI.

Și vorba cuiva, ȚINEȚI APROAPE, PENTRU CĂ NU ȘTIȚI CE PIERDEȚI!

Foto

Un gând despre „DIN ZESTREA FOTOGRAFICĂ A CĂLĂRAȘIULUI -PRECIZĂRI INTRODUCTIVE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s