29 APRILIE 1914: REGELE CAROL I VIZITEAZĂ PORTUL CĂLĂRAȘI
Regele Carol I și Regina Elisabeta
Este cunoscut faptul că în lunga sa perioadă ca șef al statului român modern(domnitor în perioada 10 mai 1866 -9 mai 1881 și rege în perioada 10 mai 1881 – 27 septembrie 1914), Carol I a efectuat multe vizite în județele României pentru a cunoaște personal modul de viață al românilor, modul cum lucrează administrațiile locale, urmând ca pe baza observațiilor personale să propune Guvernului și ministerelor măsuri în consecință.
Până acum, în lucrările monografice apărute la Călărași se menționa faptul că regele Carol I a vizitat urbea de pe Borcea în două rânduri în anii 1890 și 1904. Despre ambele vizite se găsesc informații interesante inserate în paginile Monografiei municipiului Călărași – ediția 2010, publicată la Editura “Pământul” din Pitești( lucrare cu mai mulți autori, printre care și subsemnatul, editată în coordonarea lui Nicolae Țiripan), precum și în volumul Colegiul național Barbu Știrbei – 125 de ani, ca are ca autori pe subsemnatul și pe Nicu Țiripan, carte apărută în anul 2009 la Editura “Agora” din Călărași.
Cercetările noastre recente dovedesc faptul că regele Carol I a efectuat o a treia vizită la Călărași, de data această obiectivul vizitei constituindu-l doar Portul Călărași. Dar să vedem în ce împrejurări a avut loc această deplasare a lui Carol I la Călărași.
Se știe că din cauza vârstei înaintate și a stării de sănătate, în anul 1914 regele Carol I își rărise serios deplasările în țară. Ultima sa vizită oficială a avut loc la Constanța, pe 1 iunie 1914, atunci când l-a întâmpinat pe țarul Nicolae al Rusiei, care făcea o vizită istorică în România. Penultima vizită oficială a regelui Carol I avusese loc în zilelele de 28 și 29 aprilie 1914 în Cadrilaterul Dobrogean. Vizita Familiei Regale(împreună cu regele s-a aflat regina Elisabeta, altețele regale Ferdinand și Maria – viitorii rege și regină ai României, precum și prințul Carol – viitorul rege Carol al II-lea) a început cu o escală în localitatea Budești, unde Majestățile lor au fost primite de autoritățile locale și de un numeros public, precum și de copiii școalelor rurale care cântau Imnul național. Suveranul a binevoit a adresa cuvântul diferitelor persoane, interesându-se de starea semănăturilor. M.S. Reginei și Principeselor li s-au înmânat frumoase mănunchiuri de flori.
În Cadrilater suita regală a vizitat mai întâi orașul Turtucaia, după care s-a navigat pe Dunăre cu yahtul regal ”Ștefan cel Mare” până la Silistra, unde, după acostare, familia regală a vizitat orașul și câteva sate din jur, după care au înoptat la Silistra, într-un imobil special amenajat pentru rege și însoțitorii săi.
Puțini știu însă că atunci când s-a organizat penultima vizită oficială a regelui în țară, acesta a ținut ca pe agenda vizitei respective să fie inclus și Portul Călărași. Solicitase acest lucru din respectul deosebit pe care îl purta inginerului Anghel Saligny, de pe planurile căruia tocmai se finalizaseră două noi construcții în Portul Călărași, construcții pe care regele a ținut să le vadă: Căpitănia Portului și Gara fluvială, aici, la Gara fluvială, urmând să acosteze vapoarele care urmau să facă legătură directă dintre Silistra și restul țării. Ca o curiozitate se cuvine a fi amintit faptul că și prima vizită la Călărași a regelui Carol I, cea din 5 octombrie 1890, fusese ocazionată de punerea pietrei de fundație la Podul de la Cernavodă pe care l-a ridicat același ing. Anghel Saligny. Atunci, în drum spre Cernavodă, regele a făcut un popas la Călărași, făcând o vizită și la recent înființatul Gimnaziu Știrbei Vodă.
Vizita în Portul Călărași are loc în dimineața zilei de 29 aprilie 1914. Iată cum este descrisă această vizită a regelui Carol I în Monitorul oficial nr. 24/1914: Marți 29 aprilie, a doua zi de călătorie pe Dunăre. Majestățile Lor au plecat de la Silistra cu vaporul “Domnița Florica”, pe canalul Borcei, pentru a vizita Portul Călărași. În tot lungul canalului cât și în port, Majestățile Lor au fost salutate de echipajele vaselor de comerț și bărcilor de pescari, cu urale și cu pavilioanele lor naționale. În cursul navigației pe canalul Borcea, vasul pe care se afla regele a fost însoțit atât la ducere cât și la plecare de vaporașul “Cernavodă”, pe care se afla un mare număr de excursioniști, care au aclamat tot timpul, precum și Societatea corală “Freamătul” care a cântat Imnul regal și alte cântece. La întoarcere, în gura canalului Borcea, vasul “Domnița Florica” a acostat lângă yahtul “Ștefan cel Mare”, cu care Majestățile Lor s-au înapoiat la Silistra.
Căpitănia Portului Călărași și Gara fluvială ridicate după planurile ing. Anghel Saligny
După reîntoarcerea de la Călărași, în după amiaza zilei de 29 aprilie 1914, vizita regală a continuat în județul Durostor, recent încorporat, împreună cu județul Caliacra, statului român. Prezent în suita regală, viitorul rege Carol al II-lea avea să consemneze în aminirile sale, publicate în 3 volume în anii 1995-1996: “Marți, 29 aprilie 1914, după-amiază, excursie în automobil prin județul Durostor. Prima oprire o facem la Calipetrovo…Continuăm și la fiecare sat sunt primiri…Apoi continuăm până la graniță…Ne întoarcem apoi, seara, la Ostrov, unde, după masă, ne luâm rămas bun de la prefecții noului teritoriu.”
NOTĂ: Datele menționate în acest articol sunt pe stil vechi.
Azi , atat Capitania cat si Gara Fluviala suint niste ruine …. mergeti sa le vedeti in port…
ApreciazăApreciază