FOTOGRAFII INEDITE DIN COLECȚIA MUZEULUI DUNĂRII DE JOS(I)

 

            Întrucât am constatat că fotografiile din Colecția Muzeului Dunării de Jos din Călărași, postate de mine în spațiul virtual, au provocat un interes maxim din partea călărășenilor din țară și Diaspora, voi posta azi alte câteva fotografii din aceeași Colecție, cu precizarea că imaginile respective apar pentru prima dată în spațiul public, chiar dacă subiectul lor îl constituie clădiri cunoscute în oraș.

Așa cum am precizat și cu prilejul altei postări, consider că managerul Muzeului Dunării de Jos, arheologul Valentin Parnic, a făcut un gest de interes public atunci când mi-a permis ca fotografiile în posesia cărora am intrat să le ofer, la rândul meu, însoțite de comentariile istorice de rigoare, călărășenilor și nu numai lor.

Fotografiile pe care le public astăzi sunt prelucrate digital de subsemnatul și sunt însoțite de scurte informații istorice despre clădirile respective.

 1. PREFECTURA JUDEȚULUI Prefectura Calarasi

Fotografia este realizată în anul 1991. Observați faptul că atunci încă nu aveam Consiliul județean(acesta a fost constituit după alegerile din martie 1992), în clădire, pe lângă Prefectură, funcționa și Cabinetul senatorial. Clădirea a fost construită în mai puțin de  doi ani de inginerul italian Giuseppe D. Ciconi, după planurile arhitectului Al. Săvulescu. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă la 11 iunie 1895(deci în urmă cu 125 de ani! Prefectura, se aude?) iar recepția provizorie s-a făcut în octombrie 1896. Aici a funcționat Prefectura județului și Tribunalul județean, Consiliul popular raional Călărași, apoi Consiliul popular municipal și din 1981, Consiliul popular județean și, mai apoi, Prefectura de Călărași și Consiliul județean Călărași(până în 1998, când s-a mutat în actualul sediu).

 1. GIMAZIUL CAROL IGimnaziul Carol I

Fotografie realizată în anul 1982. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă pe 23 iunie 1881, în prezența ministrului învățământului de la acea vreme, V. A. Urechia. A fost dată în folosință în toamna anului 1882, aici fiind instalate școlile nr. 1 și nr. 2 de băieți. Din octombrie 1884 aici a funcționat Gimnaziul Știrbei, devenit liceu din toamna anului 1919. După mutarea, în anul 1957, a liceului într-un alt local, aici a revenit Școala nr. 1, actual Gimnaziul Carol I.

 1. DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂDirecția pentru cultură

Fotografia este realizată în anul 1990, când în acest sediu funcționa Frontul Salvării Naționale. Clădirea este construită în anii 1887-1889 de Ana și Marinache Popescu și aici a fost cazat regele Carol I la vizita sa din octombrie 1890. Din anul 1923 aici a funcționat o școală de fete, iar în regimul comunist a fost sediu PCR, apoi Institut de proiectare și din 1981 sediu al Comitetului/Inspectoratului/Direcției județene de cultură.

 1. INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEANInspectoratul școlar județean

Fotografia este realizată în anul 1982, când aici funcționa Direcția județeană pentru agricultură. Clădirea este construită în perioada 1936-1941 și aici a funcționat Liceul industrial de fete, Școala pedagogică de fete, Internatul Liceului N. Bălcescu(actual Știrbei), Direcția Agricolă și din 1992 Inspectoratul școlar județean.

 1. POȘTA VECHE”Poșta Veche

Fotografia datează  din anul 1982 când aici funcționa Tribunalul județean. Clădirea a fost ridicată în anul 1883 de către Iacovache Bădulescu, tatăl avocatului Alexandru Bădulescu, deputat, senator și prefect de Călărași. Din anul 1912 localul este închiriat pentru poștă, oficiul poștal funcționând aici până în anul 1967 când s-a mutat în Palatul poștei și telefoanelor din centrul orașului. Până în 1981 aici a fost Casa Căsătoriilor. Clădirea, recent reabilitată, urmează să devină Centrul cultural municipal.

 1. CĂPITĂNIA PORTULUICapitania Portului

Fotografia este făcută în anul 1982. Clădirea a fost construită în anii 1904-1905, după planurile celebrului ing. Anghel Saligny. Din 2014 este clădire privată, astăzi aflându-se într-o stare avansată de deteriorare.

 1. GARA FLUVIALĂ Gara Fluviala

Fotografia datează de asemenea din anul 1982, când încă se mai făceau curse spre Ostrov. Clădirea este realizată în anul 1908, fiind ridicată după planurile aceluiași Anghel Saligny. Astăzi în clădirea respectivă funcționează oficii ale ANFR.

 1. COLEGIUL ECONOMIC CĂLĂRAȘI Colegiul economic

Fotografie din anul 1991. Clădirea a fost ridicată de către Camera de comerț Călărași în anii 1928-1929, după planurile arhitectului bucureștean Toma Dobrescu. De-a lungul vremii, aici au funcționat: Camera de comerț, Bursa de cereale și mărfuri, Liceul comercial, Școala generală nr. 2 și actualmente Colegiul economic.

 1. HOTELUL PARC Hotel Parc 1

Fotografie din anul 1984, dinainte de demolare. Clădirea a fost construită în anul 1929 de către Gheorghe Gh. Petculescu, cu destinația de hotel(Hotel Petculescu). În 1949 clădirea este naționalizată și aici este instalat Dispensarul TBC Călărași. După mutarea acestuia în localul de pe fosta stradă 23 August(în anul 1958) aici se rînființează un hotel(Hotel Parc), cu restaurant la parter(celebrul Restaurant 2 plămâni), care în anul 1968 se va muta în local nou de pe mal și va deveni Pescăruș, aici rămânând să funcționeze doar un Bar. Odată cu înființarea județului Călărași în anul 1981 și până la demolare aici o funcționat o Librărie.

 1. CINEMATOGRAFUL VICTORIA Cinema Victoria

Fotografie realizată în anul 1982. Clădirea a fost construită în anii 1903-1904 de către Primăria Călărași cu destinația de Teatru(Casinou) comunal, destinație pe care și-a păstrat-o până în anul 1949, după care devine cinematograf. După anul 1990 clădirea capătă destinații ciudate, fiind, la un moment dat, chiar depozit de sare. A fost și sală de lectură a Bibliotecii județene. Astăzi este în stare avansată de degradare și așteaptă implementarea unui proiect de reabilitare.

Un gând despre „FOTOGRAFII INEDITE DIN COLECȚIA MUZEULUI DUNĂRII DE JOS(I)

 1. Ioan Stoica

  Foarte frumos,multumim dar doresc sa fac o remarca :in cladirea postei in 1988 inca functiona casa casatoriilor , v-a spun aceasta pentru ca aici m-am casatorit oficiant fiind domnul Meleaca !

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s