DOCUMENTE INEDITE DESPRE EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989 DE LA CĂLĂRAȘI

 

                Despre ce a fost în Decembrie 1989, Revoluție populară sau Lovitură de stat orchestrată pe fondul nemultumirilor generale ale românilor față de Regimul Ceaușescu,  cred că istoria va da cât de curând un verdict cât mai aproape de adevăr.

                În ceea ce ne privește, evenimentele desfășurate la Călărași la  sfârșitul lunii decembrie 1989 ne sunt încă proaspte în memorie. Mai mult, în urmă cu ceva vreme, pregătisem pentru publicare niște însemnări personale, pe care le intitulasem „Șapte zile, cât șapte ani”, proiect pe care nu știu din ce motive l-am abandonat. În esență, încercam să descriu, așa cum le-am trăit eu, primele zile tulburi ale instalării noii puteri politice  la Călărași, începând cu evenimentele petrecute la 22 decembrie 1989, când foștii lideri locali comuniști, în frunte cu Ioan Iuliu Foriș, ultimul prim-secretar al Comitetului județean PCR, au fost arestați și duși la Unitatea militară de aviație de la Fetești, unde au fost deținuți până pe 31.12.1989, când au fost puși în libertate și li s-a stabilit regim de domiciliu forțat.

                Atunci, la cald, s-au spus vrute și nevrute despre regimul de detenție la care au fost supuși foștii lideri comuniști călărășeni. Mai târziu, din cărți pe care le-au publicat atât Ioan Foriș, cât și Gheorghe Glodeanu, acesta din urmă fost lider politic comunist la Ialomița dar pe care evenimentele din 22 decembrie l-au găsit în județul Călărași și, în consecință, a fost arestat și depus la aceeași unitate militară din Fetești, am aflat că la Fetești scurtul regim de detenție al foștilor lideri comuniști locali a fost mai degrabă un sejur plăcut!

                Despre perioada detenției de la Fetești, prin hazard, recent am intrat în posesia unor documente originale, de fapt declarațiile olografe ale tuturor celor deținuți la Fetești în perioada 22 decembrie-31 decembrie 1989. Voi publica doar câteva dintre acestea, cu precizarea că toate documentele originale care se află acum în posesia mea vor fi predate Filialei Călărași a Arhivelor Naționale, pentru că, în opinia mea, fac parte din Fondul Arhivistic Național.

                Voi mai publica un proces-verbal din 28 decembrie 1989, din care rezultă că la acea dată, procurorii din județ constituiseră un Comitet de sprijin al Consiliului județean provizoriu al Frontului Salvării Naționale, noua structură de putere de la Călărași, al cărei președinte fusese desemnat, în noaptea de 22 decembrie 1989, avocatul Doru Ioan Tărăcilă.

FORIS I

Declarația lui Ioan Foriș, din 31 decembrie 1989, când este eliberat de la U.M. 01844

FORIS II

Declarația lui Ioan Foriș din 27.01.1990, prin care anunță că își stabilește domiciliul în orașul Satu Mare

 

GLODEANU

Declarația lui Gheorghe Glodeanu din 31.12.1989

DRAGOMIR

Declarația lui Gheorghe Dragomir, ultimul primar comunist al municipiului Călărași

CHIRITA

Declarația lui Chiriță Elena, fostă Secretar cu propaganda din 02.01.1990, care din emoție și-o datează 02.01.1989!

PROCES VERBAL

Proces-verbal de constituire a Comitetului de sprijin al procurorilor

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s