Acum 145 de ani, la jumătatea lunii martie 1875, ieșea de sub tiparul Imprimeriei districtului Ialomița, amplasată la parterul Prefecturii de la Călărași, care funcționa într-un local închiriat de pe strada Știrbei Vodă, primul ziar local intitulat IALOMIȚA. De atunci și până azi, la Călărași s-au editat și tipărit în jur de 200 de ziare și reviste, unele efemere, altele cu o existență îndelungată.
Universitatea populară „Petre V. Haneș”, împreună cu Muzeul Municipal Călărași luaseră inițiativă organizării unei expoziții fotodocumentare dedicată acestui eveniment. Cum însă Criza coronaviruslui ne-a dat planurile peste cap, am luat decizia ca prin intermediul blogului meu să organizez un fel de Expoziție on-line, prezentându-vă, în serial, câte 10 publicații pe zi, cele mai importante ziare călărășene de ieri și de azi.
- IALOMIȚA, oficios al Prefecturii județene de la Călărași, ziarul a apărut de la jumătatea lunii martie 1875 și până la finele anului 1885. Din ziar se păstrează câteva exemplare la Biblioteca Academiei, iar Filiala Ialomița a Arhivelor Naționale păstrează colecția anului 1881. De la finele anului 1876, odată cu instalarea guvernării liberale, și până în 1885 ziarul devine un fel de publicație a organizației PNL de la Călărași.
- PRESENTUL, este a doua gazetă călărășeană și primul ziar de partid, care a apărut în perioada iulie-noiembrie 1876, fiind editat de liberalii călărășeni ce își constituiseră în anul 1876 propria organizație condusă de Ion Poenaru Bordea. Ziarul își încetează apariția în toamna anului 1876, când problemele liberalilor se vor reflecta în oficiosul Prefecturii deținută de liberali.
- IALOMIȚEANUL, ziar de orientare liberală care a apărut la Călărași în perioada septembrie 1888 – decembrie 1895. Redactor șef al ziarului a fost Theodor C. Mănescu, primul ziarist profesionist călărășean.
- ECOUL IALOMIȚEI, a apărut în anul 1889 ca ziar liberal editat de Nicoale Mănescu-Călărași. A avut sediul în casa patronului de pe str. Eliade Rădulescu nr. 1(actualul Restaurant “Casa Eliade”). Nicolae Mănescu a deținut calitatea de deputat și senator de Călărași în mai multe legislaturi. De asemenea a editat mai multe ziare de orienare liberală și a fost proprietarul fostului Hotel “Unirea” și a fostului Cinematograf „Flacăra”, demolat la începutul anilor ’80.
- AURORA a apărut la Călărași în perioada anilor 1890-1891. Deși se menționa că redacția și administrația era la Tipografia lui Dimitrie Nicolescu din Călărași, din paginile ziarului se poate constata că gazeta respectivă este un oficos mascat al conservatorilor locali care se aflau la guvernare.
- BORCEA, ziar sub intitulat “Organ consevator, politic, literar și comercial”, apare la Călărași în perioada noiembrie 1891-iulie 1892 și este tipărit la aceeași Tipografie Dimitrie Nicolescu. Îl are ca director politic pe conservatorul Victor Stoica, fratele colonelului Ștefan Stoica, prefect de județ în perioada 1893-1895.
- BĂRĂGANUL, ziar al organizației locale a Partidului Conservator, scos de același Victor Stoica. A apărut în perioada octombrie – noiembrie 1892.
- MONITORUL IALOMIȚEI, săptămânal oficios al Prefecturii de la Călărași. Apare până în 1949, din anul 1924 schimbându-și numele în Monitorul județului
- LUPTĂTORUL, ziar conservator care a apărut la Călărași în perioada noiembrie 1892-iunie 1895. Prin articolele publicate susține administrația locală.
- DEȘTEPTAREA IALOMIȚEI. Cel mai longeviv ziar conservator, apărut între anii 1898-1914 și 1919-1920. Foarte importantă sursă de documentare istorică, întrucât pe lângă articolele de polemică politică cu liberalii locali, în paginile ziarului sunt inserate numeroase informații privind activitățile edilitar-gospodărești și social-culturale.