O ISTORIE A CĂLĂRAȘIULUI ÎN IMAGINI FOTOGRAFICE DE IERI ȘI DE AZI(V) MONUMENTELE ȘI STATUILE CĂLĂRAȘIULUI

 

Călărașiul de ieri, dar mai ales Călărașiul de azi, se poate mândri cu faptul că se află printre localitățile urbane din România bogate în monumente și grupuri statuare care marchează anumite momente istorice,  cinstește memoria unor personalități sau pur și simplu înobilează peisajul urbanistic. Toate acestea  nu sunt doar nişte lucrări de artă excepţionale, sunt istorie, sunt cultură, sunt mereu legătura dintre trecut şi viitor, sunt martore tăcute ale vremurilor, sunt cele care până la urmă ne fac să fim mai buni și să iubim frumosul. Stau nemişcate şi ne vorbesc. Paradoxal, dar ele chiar spun istorii, ne oferă lecţii despre cine am fost, cine suntem şi ce vom fi. Datoria noastră este doar aceea de a nu permite ca ele să se degradeze. Asta nu ţine doar de suflet, ci şi de cultură, pentru că  lipsa culturii ne sărăceşte prima dată sufletul, apoi comunitatea. Iată pentru ce, acum, în pragul aniversării Centenarului Marii Uniri, mi-am propus, stimați prieteni, să vă fac părtași la încercarea mea de a realiza o inventariere exhaustivă, după criteriile precizate mai jos, a monumentelor și statuilor Călărașiului. Precizez că este vorba doar de o prezentare succintă, cu evidențierea câtorva date despre autori și împrejurările ridicării monumentelor și statuilor respective.

Reproduceri fotografice ale unor monumente și statui din municipiul Călărași au mai fost publicate în diverse lucrări de istorie locală, începând cu lucrarea subsemnatului din anul 1984 și intitulată Călărași-Mic îndreptar turistic. Multe fotografii ale monumentelor și statuilor călărășene au fost publicate și în anexa Monografiei județului Călărași-Ediția 2010. O lucrare aparte, în care sunt prezentate, cu comentarii, numai monumentele călărășene dedicate memoriei Eroilor Neamului, aparține lui Nicu Țiripan și se intitulează Cartea eroilor călărășeni.

Menționez că imaginile fotografice pe care le public în acest documentar îmi aparțin, cu excepția celor care înfățișează scuplturile din metal, care mi-au fost puse la dispoziție, cu multă amabilitate, de către prietenul meu Florin Rădulescu, căruia îi mulțumesc și pe această cale.

A. MONUMENTE RIDICATE PENTRU CINSTIREA EROILOR NEAMULUI

MONUMENTUL RIDICAT ÎN MEMORIA MARINARILOR DE PE ȘALUPA „TELEORMAN”

parc

Operă a sculptorului Gheorghe Boboc, momumentul din imagine a fost ridicat în anul 1913 pentru a cinsti memoria celor 101 de marinari de pe șalupa “Teleormanul”, înecați în apele Borcei la 31 octombrie 1912. Monumentul este amplasat în Parcul Central, în apropiere de malul Borcei. În anul 1983, din dispoziția secretarului PCR Petre Verbuncu, monumentul a fost mutat în Cimitirul Central. În anul 1990 a fost readus pe locul inițial. Este cel mai vechi monument din municipiul Călărași

MONUMENTUL DIN CIMITIRUL EROILOR

cimitir

În anul 1920, din ințiativa generalului Constantin Rășcanu, comandantul Garnizoanei Călărași, au început lucrările de amenajare, în Cimitirul orașului, a unui Cimitir al Eroilor călărășeni căzuți pe câmpurile de lupă în timpul Războiului pentru Întregirea Neamului. În interiorul cimitirului, sculptorul Ionescu-Varo ridică monumentul din imagine pe care îl dedică memoriei soldaților din Regimentul 5 Călărași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial.

MONUMENTUL EROILOR CĂLĂRĂȘENI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

CENTRU

Operă a sculptorului Theodor Burcă, Monumentul Eroilor din Piața Bisericii Sf. Nicolae a fost ridicat ca urmare a inițiativei unui Comitet local condus de primarul Gh. Cristodorescu. Piatra de temelie a fost pusă la 25 septembrie 1925 iar  inaugurarea  oficială a avut loc la 14 februarie 1926.

MONUMENTUL EROILOR REGIMENTULUI 5 CĂLĂRAȘI

REG 5

Amplasat inițial în incinta Regimentului 5 Călărași, monumentul din imagine a fost ridicat în anul 1927 în memoria eroilor regimentului căzuți pe câmpurile de luptă în timpul Războiului de Independență și a Primului Război Mondial. Metopele laterale și Vulturul,  realizate din bronz, sunt opera sculptorului V. Ionescu-Varo. În anul  1974, odată cu demolarea Cazărmii  Regimentului 5 Călărași, momunemntul este dezafectat și reamplasat pe locația actuală din fața blocurilor ridicate pe fostul amplasament al regimentului.

BISERICA-MONUMENT PENTRU EROII CĂLĂRĂȘENI DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

BISERICA

Rezultat al inițiativei unui Comitet local înființat în anul 1923, Biserica Sf. Gheorghe a fost gândită ca o Biserică-Monument dedicată eroilor călărășeni căzuți în Primul război mondial. Piatra de temelie a fost pusă la 2 noiembrie 1930 iar inaugurarea a avut loc la 26 octombrie 1943.

MONUMENTUL ÎNCHINAT EROILOR CĂLĂRĂȘENI DIN CELE DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE, PENTRU OMAGIEREA ÎNFĂPTUITORILOR REVOLUȚIEI DIN DECEMBRIE 1989, A PRIZONIERILOR DE RĂZBOI, DEȚINUȚILOR POLITICI ȘI A DEPORTAȚILOR DIN BĂRĂGAN

CRUCI

CRUCILE LUI DRAGU, cum este cunoscut monumentul în limbajul călărășenilor, au fost sfințite  la 9 mai 2000. Monumentul este amplasat în Sensul giratoriu de la Piața BIG și îl are ca autor pe scuptorul Pavel Mercea, cetățean de onoare al municipiului Călărași.

MONUMENTUL RIDICAT ÎN MEMORIA EROILOR CĂLĂRĂȘENI CĂZUȚI ÎN CEL DE AL DOILEA RĂZBOI MODIAL

SOLDATI

Autor – Florin Codre. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: Scuarul de la intersecția străzilor Sloboziei, 13 Decembrie, Aleea Gării și Bulevardul Republicii. Inaugurată la 25 octombrie 2007.

MONUMENT COMEMORATIV DEDICAT EROILOR DIN CARTIERUL MĂGURENI CĂZUȚI ÎN PRIMUL ȘI AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

MAGURENI

Amplasat în incinta Bisericii Sf. Nicolae din Carterul Măgureni, monumentul este dedicat cinstirii eroilor din Măgureni căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și al Doilea Război Mondial.

CRUCILE COMEMORATIVE DEDICATE MEMORIEI EROILOR DIN MIRCEA VODĂ CĂZUȚI ÎN CEL DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

MIRCEA V 1Mircea V. 2

Cruci comemorative pentru eroii din Cartierul Mircea Vodă căzuți în cel  de al Doilea Război Mondial. Sunt amplasate în incinta Bsericii Sf. Ierarh Nicolae din Cartierul Mircea Vodă.

B. MONUMENTE RIDICATE ÎN MEMORIA UNOR OSTAȘI STRĂINI SAU PENTRU A MARCA ALTE EVENIMENTE

MONUMENTUL SOLDAȚILOR TURCI DIN REGIMENTUL 10 INFANTERIE

TURCI 1

Ridicat în anul 1918 de către soldații germani pentru cinstirea memoriei aliaților lor, soldații turci din Regimentul 10 Infanterie. Este amplasat în incinta Cimitirului turcesc.

MONUMENTUL SOLDAȚILOR TURCI DIN REGIMENTUL 15 INFANTERIE

TURCI 2

Ridicat în anul 1918 de către soldații germani pentru cinstirea memoriei aliaților lor, soldații turci din Regimentul 15 Infanterie. Este amplasat pe str. Măgura, în spatele Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei”.

MONUMENTUL EROILOR SOVIETICI CĂZUȚI ÎN LUPTELE PURTATE ÎN BĂRĂGANUL CĂLĂRĂȘEAN

RUSI

Ridicat în anul 1949 la inițiativa Filialei Călărași a Asociației Române pentru Legături cu Uniunea Sovietică. Este amplasat în incinta Cimitirului Eroilor Sovietici.

MONUMENT  RIDICAT ÎN MEMORIA DEPORTAȚILOR DIN FOSTUL SAT PELICANU

PELICANU

Monumentul a fost ridicat în iunie 2001 la inițiativa Filialei Călărași a Deportaților din Bărăgan, în memoria deportaților din fostul sat Pelicanu, care s-a aflat pe teritoriul administrativ al municipiului Călărași. Este amplsat în Parcul din fața Inspectoratului Școlar Județean.

C. STATUI DEDICATE UNOR PERSONALITĂȚI NAȚIONALE

REGELE GETO-DAC DROMICHETE

DROMICHETE

Autor – Pavel Mercea. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată în anul 1996.

REGELE GETO-DAC BUREBISTA

BUREBISTA

Autor – Pavel Mercea. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată în anul 1999.

REGELE GETO-DAC DECEBAL

DECEBAL

Autor – Pavel Mercea. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată în anul 1998.

TRAIAN – ÎMPĂRATUL ROMANILOR

TRAIAN

Autor – Pavel Mercea. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată în anul 1998.

VOIEVODUL MIHAI VITEAZUL

MIHAI V

Autor – Pavel Mercea. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată în anul 1999.

DOMNITORUL BARBU ȘTIRBEI – ÎNTEMEIETORUL ORAȘULUI LIBER CĂLĂRAȘI

STIRBEI

Autor – Ion Mândrescu. Inițiator: fostul primar Daniel Mirel Țuțuianu. Amplasare: Scuarul din fața Prefecturii Călărași. Inaugurată în aprilie 2003, cu prilejul marcării a 170 de ani de actvitate a Prefecturii Călărași.

REGELE CAROL I

CAROL I

Autor – Florin Codre. Inițiator: Dragu Nicolae care a obținut statuia prin transfer de la Ministerul Culturii.  Amplasare: Piața Palatului administrativ și de cultură “Barbu Știrbei”, colț cu Gimnaziul “Carol I”. Inaugurată pe 9 mai 2008, în prezența Regelui Mihai.

REGELE FERDINAND

Ferdinand

Autor – Dumitru Pasima. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată în anul 1999.

REGINA MARIA

MARIA

Autor – Dumitru Pasima. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată pe 9 septembrie 2009, în prezența fostului președinte Traian Băsescu.

REGELE MIHAI

MIHAI

Autor – Dumitru Pasima. Inițiator: Dragu Nicolae. Amplasare: “Aleea Regilor” din Parcul Central. Inaugurată pe 9 mai 2011, în prezența Regelui Mihai.

TUDOR VLADIMIRESCU

TUDOR

Statuie amplasată în Parcul Prefecturii la începutul anilor ’50. Nu se cunoaște autorul

NICOLAE BĂLCESCU

BALCESCU

Statuie amplasată în Parcul Prefecturii la începutul anilor ’50. Nu se cunoaște autorul. Este în stare avansată de deteriorare.

MIHAI EMINESCU

EMINESCU

Pe 15 ianuarie 2000, în Parcul Prefecturii(colțul spre Hotel Călărași) este dezvelită Statuia poetului național Mihai Eminescu, realizată în calcar alb de sculptorul Pavel Mercea. Pe același amplasament s-a aflat și statuia poetului proletcultist A. Toma, demolată după 1965 și înlocuită cu un bust al lui Tudor Arghezi. Deteriorat între timp, bustul lui Arghezi se află în postamentul actual al statuii lui Mihai Eminescu!

ION(IONEL) I. C. BRĂTIANU

BRATIANU

Din ințiativa aceluiași Nicolae Dragu, în septembrie 2007, în Piața dinD.  fața Băncii Comerciale Române este inaugurată statuia fostului lider liberal Ion(Ionel) I. C. Brătianu. Sculptura în bronz este realizată de sculptorii Pavel Mercea și Florin Musta.

CORNELIU COPOSU

COPOSU

În anul 1997, la inițiativa primarului Dragu, sculptorul Pavel Mercea realiza un bust în bronz al Seniorului Corneliu Coposu, care avea să fie amplsat pe un soclu în interiorul scuarului de la la Gara CFR.

D. STATUI RIDICATE PENTRU CINSTIREA MEMORIEI UNOR PERSONALITĂȚI LOCALE

ȘTEFAN BĂNICĂ

BANICA

Pe 11 noiembrie 2003, Ștefan Bănică junior și fostul președinte Ion Iliescu dezveleau statuia actorului Ștefan Bănică, fiu al Călărașiului, amplasată în Piața Palatului administrativ și de cultură „Barbu Știrbei”. Inițiatorul acțiunii a fost Sorin Danciu, directorul Direcției județene pentru cultură.

EUGEN CIALÂC

CIALAC

În semn de recunoștință pentru faptele lui Eugen Cialâc, cel care a rămas în conștiința contemporanilor și a urmașilor drept “primarul cultural al Călărașului”, în anul 2007, Nicolae Dragu, primarul de Călărași de la cea vreme, a hotărât ridicarea unei statui în memoria predecesorului său. Bustul în piatră a fost realizat de artistul plastic călărășean Mugurel COMAN, statuia fiind amplasată în Parcul “Flacăra”, lângă actualul Muzeu Municipal.

GEORGE NAGHI

NAGHI

După dispariția tragică în vara anului 2011 a celui care a fost George Naghi, patron al Fabricii de mezelui ALDIS, sponsor al multora dintre acțiunile culturale și făptuitor al multor acte de caritate în beneficiul unor locuitori ai municipiului, un Grup de inițiativă, coordonat de același Dragu Nicolae, a hotărât ridicarea unui bust în memoria călărășeanului George Naghi. Bustul a fost realizat în bronz de sculptorul Dumitru Pasima iar statuia se află amplasată în incinta Hotelului “Sport”.

E. SCULPTURI DIN METAL

În vara anului 1998, din inițiativa răposatului Nicolae Drăghici, la acea vreme șeful Inspectoratului județean pentru cultură, la Călărași a fost organizată o Tabără care a reunit mai mulți sculptori. Scopul taberei a fost realizarea unor sculpturi din metal care să fie amplasate apoi în locuri publice din municipiul Călărași. Materialul de lucru a fost pus la dispoziție de fostul Combinat Siderurgic. Vă prezentăm, mai jos, sculpturile realizate de sculptorii din Tabăra de sculptură în metal.

VEHICULÂND SPERANŢE

SPERANTE

Autor: Dumitru RADU. Amplasare: Scuarul de pe  Bdul Nicole Titulescu spre Biserica Sf. Petru și Pavel.

MAMA LUP

LUP

Autor: Titi CEARĂ. Amplasare: Scuarul de lângă Locul de joacă pentru copii din Parcul Dumbrava.

FLUX

FLUX

Autor: Vlad CIOBANU. Amplasare: Parcul din fața Spitalului județean.

MAŞINA DE TOCAT VISE

VISE

Autor: Ionel COJOCARIU. Amplasare: faleza Parcului Central.

A NU FI ESTE STAREA ETERNĂ

STAREA

Autor: Laurenţiu MOGOŞANU. Amplasare: Parc Central – în faţa Restaurantului Queen.

ECVESTRĂ

ECVESTRA

Autor: Dionisie POPA. Amplasare: Scuar Restaurantul Dumbrava.

CARELE ZEILOR

CARE

Autor: Gheorghe ZĂRNESCU. Amplasare: actual depozitate în spaţiul verde de lângă parcarea Grădinii Zoologice

F. STATUI CU AUTORI DIN SPAȚIUL SPIRITUAL AL BĂRĂGANULUI

PELICANII DIN PARC

PELICANI

O variantă îmbunătățită a celebrilor Pelicani din Parcul Central. Întrucât varianta clasică se deteriorase, artistul plastic local Laurențiu Niță a realizat sculputra din imagine.

CAP DE COPIL

CAP

Operă a regretatului sculptor călărășean Vasile Ivan, sculptura Cap de Copil a fost realizată în anul 1980 și donată, inițial, Muzeului Dunării de Jos. Este amplasată în Parcul “Intim”

NICOLAE IORGA

IORGA

O altă creație a sculptorului Vasile Ivan, din anii de debut. Donată municipalității, sculptura este amplasată în Parcul Central

ȘAPTE FERESTRE ȘI JUMĂTATE

SAPTE

Membru al Taberei de sculptură din metal, același Vasile Ivan a realizat sculptura din imagine. Este amplasată pe malul fostului Lac de agrement, în fața fostului Acvariu.

ZBORUL

ZBOR

După inaugurarea Parcului “Năvodari”, în anul 2007, la solicitarea lui Nicoale Dragu, sculptorul ialomițean Mihai Marcu realizează sculptura din imagine, amplasă în centrul Parcului “Năvodari”.

MIHAI EMINESCU

EMIN

Operă a lui Ion Vlad,  cel mai celebru sculptor al Bărăganului, Capul lui Mihai Eminescu, amplasat în incinta Liceului Teoretic “Mihai Eminescu”, reprezintă o replică în bronz după ipsosul originar aflat în posesia Muzeului Dunării de Jos. Statuia a fost realizată în anul 1993 din inițiativa domnului prof. Petronel Dumitrescu, directorul liceului.

Un gând despre „O ISTORIE A CĂLĂRAȘIULUI ÎN IMAGINI FOTOGRAFICE DE IERI ȘI DE AZI(V) MONUMENTELE ȘI STATUILE CĂLĂRAȘIULUI

  1. anton dan petculescu

    Tare ma bucur ca a fost mentionat peste tot ca unele monumente au fost ridicate din initiativa lui DRACU NICOLAE. Daca nu se mentiona asta n-ar fi avut valoare!!!!!

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu