COMOARA DIN CUTIE

            După colecțiile de filme negative aparținând regretaților călărășeni Nicolae Scăunaș și Aurel Elefterescu, recent Muzeul Municipal Călărași a devenit și mai bogat în resurse iconografice care acoperă o perioadă de aproape 50 de ani din Istoria contemporană a Călărașiului. Este vorba de o apreciabilă donație de filme negative, alb-negru și color, făcută de un alt călărășean care-și iubește cetatea, ing. Dumitru Simionescu, colecție care cuprinde peste 130 de filme de format îngust și lat, ce totalizează peste 3000 de imagini fotografice, situate în timp între anii 1960-1990.

Așa arată cutia în care sunt filmele donate de Dumitru Simionescu

            Colectivul de specialiști al Muzeului Municipal Călărași, coordonat de prietenul Florin Rădulescu, lucrează de câteva zile la transpunerea în format digital a celor peste 3000 de  imagini fotografice. Ca unul care, alături de Florin Rădulescu,  am purtat mai multe discuții cu ing. Dumitru Simionescu pentru pregătirea și efectuarea donației, pot afirma din start că ne aflăm în fața unui fapt cu adevărat de excepție. Când fac această afirmație am în vedere multitudinea de aspecte surprinse în imaginile fotografice realizate de Dumitru Simionescu, pentru care arta fotografiatului a fost mai mult decât un hobby. Stau mărturie în acest sens numeroasele fotografii care l-au avut ca autor și care au fost publicate în presa centrală și județeană a vremii.

            Deși până la momentul redactării acestui material sunt transpuse în format digital doar în jur de 15% din cele peste 130 de filme, împreună cu mulțumirile de rigoare și felicitările pe care le merită onorabilul nostru concitadin Dumitru Simionescu, voi prezenta pentru cititorii blogului meu câteva imagini reprezentative, cu precizarea că acestea surprind atât aspecte care înfățișează  cadrul natural al municipiului Călărași, cât și evoluția economică și edilitar-urbanistică a orașului de la cotul Borcei.

Dumitru Simionescu se pregătește de filmare pe malul Borcei(fotografie realizată de Aurel Elefterescu și colorată digital)

La pescuit, pe Borcea

Cu Feldioara în excursie pe Borcea

Stăvilarul de pe Jirlău

Iunie 1975. Apa Borcei începe să intre în Parcul Central

Iunie 1975. Parcul Central pregătit să preîntâmpine viitura de pe Borcea

1976. Școala generală nr. 3 încă nedemolată

1978. Clădirea Prefecturii se reabilitează după Cutremurul din martie 1977

1980. Aripa nouă a Spitalului este aproape gata.

1981. Când încă se mai visa la cele 10 milioane de tone de Oțel de Călărași

1982. Avem Hotel la Călărași

1983. Cartierul de pe Cornișei prinde contur

1984. Primul loc de joacă pentru copii în noul Parc Dumbrava

O fi Turnul din Pisa sau bătrânul nostru Turn de apă?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s